Transalpina
Transalpina este cel mai inalt drum rutier din Romania cat si din intregul lant al Muntilor Carpati, atat din tara cat si din afara ei, atingand altitudinea maxima (2145 m) in Pasul Urdele. Transalpina traverseaza Muntii Parang de la N la S fiind paralela cu Valea Oltului si Valea Jiului, intre care se afla, si leaga Localitatea Saliste din Jud. Sibiu de Localitatea Novaci din Jud. Gorj.
Drumul si-a luat numele de la latinescul "Transalpina" (tara de dincolo de munti), cum era numita in vechile texte si harti latinesti Tara Romaneasca, si e supranumit “Drumul Regelui”, pentru ca Regele Carol al II-lea, dupa ce l-a reconstruit, in anul 1938, l-a inaugurat parcurgindu-l el insusi impreuna cu familia regala. Desi este mai inalta mult mai veche si mai frumoasa decat Transfagarasanul, este mai putin cunoscuta pentru ca, Transalpina, cu toate ca este catalogat drum national, DN 67c (partial), nu a fost pana in 2009 niciodata asfaltata. Faptul ca a fost uitata si a devenit un drum greu de parcurs cu masini normale a ajutat Transalpina sa-si pastreze neatinsa salbaticia si farmecul aparte pe care putine locuri din tara il mai au. Este printre putinele drumuri din tara pe care se poata ajunge cu masina pana la nori si chiar deasupra lor.
Transalpina
Ansamblul Brancusi
Ansamblul sculptural Constantin Brancusi de la Targu Jiu, cunoscut si sub numele de Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Targu Jiu, este un omagiu adus eroilor căzuti in timpul Primului Razboi Mondial, proiectat si construit de Constantin Brancusi. Cele patru componente sculpturale — Masa tacerii, Aleea scaunelor, Poarta sarutului si Coloana fara sfarsit — sunt dispuse pe aceeasi axa, orientata de la apus spre rasarit, cu o lungime de 1275 m.
Masa tacerii, lucrata in calcar, reprezinta masa dinaintea confruntarii cu batalia la care urmeaza sa participe combatantii. Timpul este dispus in clepsidrele-scaune care-l masoara. Totul decurge in tacere.
Aleea scaunelor, compusa din doua banci de piatra si 30 scaune din piatra, patrate (in forma de clepsidra) dispuse de o parte si de alta a aleii in grupuri de cate trei, fac legatura intre grupul Mesei tacerii si Poarta sarutului, situata spre est, la intrarea in parc. Realizata intre 1937-1938.
Poarta sarutului, construita din travertin, este poarta prin care se face trecerea spre o alta viata. Motivul sarutului, prezent pe stalpii portii, ar putea fi interpretat si ca ochii care privesc spre interior.
Coloana fara sfarsit, sau a „sacrificiului infinit”, considerata de catre Sydnei Geist punctul de varf al artei moderne, reprezinta un adevarat „testament spiritual” al artistului, un adevarat axis mundi, menit parca sa sprijine in vesnicie bolta cerului. Inalta de 29,33 m, este constituita din 16 module (potrivit specialistilor, sunt 15 intregi si inca unul amplasat jumatate jos, respectiv jumatate sus) romboidale din fonta.
Ansamblul Brancusi
Manastiri
Biserica Peri, cunoscuta si sub denumirea de Schitul Peri, se afla in comuna Costesti, din judetul Valcea. Manastirea Stanisoara, Manastirea Lainici, Manastirea Turnu, Manastirea Cornetu, Manastirea Tismana, Manastirea Visina.
Manastiri
Pesteri
Pestera Muierilor – situata langa Baia de Fier – un monument al naturii care contine adevarate bijuterii – concretiuni calcaroase. Pestera Polovragi – situata in Cheile Oltetului. Galeriile de aici formeaza un adevarat labirint.
Pesteri
Bai de namol
Comuna Sacelu: Prezenta apelor minerale au permis dezvoltarea statiunii balneoclimatice de interes regional si local Sacelu.
Baile dispun de numeroase izvoare minerale cu mare efect terapeutic in cura externa, la care se adauga si namolul sapropelic, cat si ape minerale cu o concentratie mai scazuta de saruri, folosita in cura interna. Zona balneara, cat si imprejurimile dispun de peste 84 de izvoare minerale ce apar la suprafata, printre fisurile rocilor de conglomerate. Cele mai multe izvoare se gasesc in zona centrala a bailor, in cele 4 lacuri amenajate, de asemenea se vad izvoare pe paraul Iencioasa si la poalele dealului Sacelu pe malul stang, langa lacurile principale. Pe malul drept apar numeroase izvoare minerale pe paraiele adiacente.