Ansamblul Brancusi
Ansamblul sculptural Constantin Brancusi de la Targu Jiu, cunoscut si sub numele de Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Targu Jiu, este un omagiu adus eroilor căzuti in timpul Primului Razboi Mondial, proiectat si construit de Constantin Brancusi. Cele patru componente sculpturale — Masa tacerii, Aleea scaunelor, Poarta sarutului si Coloana fara sfarsit — sunt dispuse pe aceeasi axa, orientata de la apus spre rasarit, cu o lungime de 1275 m.
Masa tacerii, lucrata in calcar, reprezinta masa dinaintea confruntarii cu batalia la care urmeaza sa participe combatantii. Timpul este dispus in clepsidrele-scaune care-l masoara. Totul decurge in tacere.
Aleea scaunelor, compusa din doua banci de piatra si 30 scaune din piatra, patrate (in forma de clepsidra) dispuse de o parte si de alta a aleii in grupuri de cate trei, fac legatura intre grupul Mesei tacerii si Poarta sarutului, situata spre est, la intrarea in parc. Realizata intre 1937-1938.
Poarta sarutului, construita din travertin, este poarta prin care se face trecerea spre o alta viata. Motivul sarutului, prezent pe stalpii portii, ar putea fi interpretat si ca ochii care privesc spre interior.
Coloana fara sfarsit, sau a „sacrificiului infinit”, considerata de catre Sydnei Geist punctul de varf al artei moderne, reprezinta un adevarat „testament spiritual” al artistului, un adevarat axis mundi, menit parca sa sprijine in vesnicie bolta cerului. Inalta de 29,33 m, este constituita din 16 module (potrivit specialistilor, sunt 15 intregi si inca unul amplasat jumatate jos, respectiv jumatate sus) romboidale din fonta.